Skip to main content

Tvoj izbor je veterina. Naučni i tehnološki razvoj bili su glavni nosioci promena u stočarstvu i veterinaskoj industriji u proteklom veku. Od trenutka kada su postali nezaobilazni u procesima uzgoja, hranjenja, automatizaciji muže, kao i modernog čišćenja i održavanja objekata, doveli su do intenzivnog razvoja farmi i proizvodnje više hrane za rastuću populaciju.

Do 2050. godine svetska populacija će brojati 9.8 milijardi ljudi, a proizvodnja hrane će morati da se poveća za 70% kako bi odgovorila na nadolazeće potrebe. Kako bi se čovečanstvo uspešno suočilo sa ovim izazovima, sektor veterine će biti neophodniji nego ikada kako bi unapredio zdravlje životinja, produktivnost, osigurao visoke standarde i smanjio zdravstvene rizike u kontinuumu čovek – životinje – životna sredina.

Napredak u biotehnologiji životinjskog zdravlja kao što su vakcine, antimikrobni lekovi ili dijagnostički aparati bili su fundamentalni u podršci intenzivnijeg razvoja farmi, rastućeg broja stočnih grla, smanjivanju rizika od bolesti i povećanju standarda zdravlja životinja.

Danas, kada digitalna tehnologija kao jedna od najbrže evoluirajućih tehnologija transformiše gotovo svaki segment društva veterinska industrija nije izuzetak. Doprinos ovom ubrzanom razvoju daju, i tek će davati, mobilne aplikacije, veštačka inteligencija, internet inteligentnih uređaja, klaud i mnogi drugi tehnološki izumi.

Već su u upotrebi aplikacije koje pomažu boljem prikupljanju podataka, praćenju i kontroli bolesti životinja. Vrtoglavim razvojem tehnologije sa jedne strane i povećanom potrebom za razvojem i uvećanjem broja životinja sa druge otvara se sve više tema i prostora za istraživanja i unapređenja u ovom sektoru.

Tehnologija nam pomaže da dosegnemo večiti ljudski san, da bolje razumemo svet oko sebe. A možda i nismo tako daleko od toga da u veterinarskoj ordinaciji u susedstvu svaki ljubimac ima po jednog digitalnog dr Dulitla.