Skip to main content

Tvoj izbor je digitalno stvaralaštvo i savremena umetnost. Budućnost digitalne umetnosti ogleda se u konstantnoj komunikaciji sa ljudima, izražavanju emocija i pokretanju promena u društvu. Digitalni umetnici trebalo bi da koriste svoje talente da zaista promene i preoblikuju svet. Veštačka inteligencija nam može pomoći u svemu tome i iz tog razloga veoma je važno da već počneš sa učenjem osnovnih principima korišćenja iste u umetničke svrhe. Umetnost će menjati, ali će se još više menjati način na koji je konzumiramo. 

Slike sigurno više neće pasivno visiti okačene na zidu, jer će njihova funkcija biti proširena. Slika će želeti da komunicira sa nama, jer će je takvom načiniti umetnik. Svi oni koji imaju želju danas da postanu umetnici, dizajneri ili nešto slično, vrlo lako će to i postati. Ranije nije bilo baš tako i sloboda u stvaranju bila je privilegija malog broja ljudi. Digitalna revolucija otvorila je nove mogućnosti i medije za stvaranje i oblikovanje novog, vizuelnog sveta u kojem živimo. Od samog početka umetničkog stvaranja želeli smo da stvorimo sredstvo i tehnologiju kojom ćemo moći da oblikujemo 3D slike koje su potpuno identične onima koje primamo pomoću čula. Sada sve možemo i to mnogo brže nego što smo ikada zamišljali. Tvoj rezultat govori o tome da u sebi imaš i jednu crtu koje možda nisi bio svestan, a to je smisao za inovaciju. U narednim godinama tek ćemo biti svedoci promena. NFT je samo početak. 

Prvo, registrovaćemo da je sve dostupno putem mobilnog telefona. Mnogi svetski poznati stvaraoci kreiraju na uređajima koje nosimo u džepu. Sve što stvorimo, odmah je online. Ovo postavlja i pitanje da li bismo toliko poštovali rad jednog Mikelanđela, da je svoje radove tako objavljivao. Da li bismo percipirali veličinu njegovog dela? Ovo razmatranje ostavljamo za drugi put. Vratimo se poslovima. Osim dizajnera umetničkih dela, tu su i dizajneri iskustava. AR i VR predstavljaju forme koje su donele jednu svežinu, a mnogi će se složiti sa nama da je stigla u pravom trenutku. Tačno je, VR je dugo pokušavala da dođe do mase, ali polako se slažu sve kockice. Proširena realnost (Augmented Reality) dostupna je takođe na mobilnim uređajima i vrlo je interesantna. Umetnici AR koriste i za prezentovanje svojih radova, pa je tako Curioos kreirao tržište na kojem je prisutno preko 500 umetnika i u ponudi je preko 3000 umetničkih dela. Podrazumeva se da kupac ima šansu da odmah proveri za koju je sobu slika prikladna. 

Dok VR podrazumeva novi, animirani svet, nudi nam se i umetnost zasnovana na hologramskoj tehnologiji. Hologram nastaje uz pomoć lasera koji stvara 3D forme. Razvoj različitih softverskih rešenja značajan je za digitalno stvaralaštvo. Srbija je prva zemlja u svetu koja je napravila virtuelni muzej koji ne podrazumeva virtuelnog kustosa u pravom prostoru, nego virtuelnog kustosa u virtuelnom prostoru. U pitanju je virtuelni muzej Mihaila Pupina, jednog od pionira telekomunikacija i informaciono-komunikacionih tehnologija i naših najvećih biznismena. Namerno kažemo biznismena, izguglajte zašto. 

Nećemo zaboraviti informacione sisteme za digitalizaciju kulturnog nasleđa, što je izuzetno važno za jedno društvo. Digitalna umetnost obuhvata kompjutersku umetnost, kibernetičku umetnost, cyber umetnost, umetnost kompjuterske multimedije, digitalizaciju tradicionalnih umetnosti, digitalnu fotografiju, digitalni film, digitalni dizajn zvuka, digitalni teatar, digitalnu muziku i digitalnu operu. Digitalni stvaraoci su i svi oni koji kreiraju sadržaje za društvene mreže, zovite ih tiktokerima, influenserima, blogerima ili kako god. Možeš da biraš. Preporuka jeste da se zaista posvetiš svom radu, radiš na sebi i svojoj kreativnosti i uspeh će sigurno doći. Srećno!