Skip to main content

Tvoj izbor je STEM. I dok neka zanimanja postaju hype, druga su skrajnuta pod pritiskom promena. Moraš da znaš da je sve to normalno.

Pre svega, šta je STEM? STEM je akronim koji se odnosi na nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku (Science, Technology, Engineering, Math). Iako ova definicija zvuči jednostavno, STEM je mnogo više od toga. U osnovi, STEM je metod nastave koji integriše sve četiri discipline zajedno u jedan interdisciplinarni program. Ono što je zanimljivo jeste da taj program nudi podučavanje u realnim aplikacijama i novim nastavničkim metodama, za razliku od tradicionalnih akademskih.

Ono što treba da znaš je da sticanje diplome iz STEM programa nije tako jednostavno. Ukoliko završiš Matematički fakultet, ne znači da možeš sebe da nazoveš STEM diplomcem, čak i ako matematika jeste jedan od STEM predmeta. Intergracija sve četiri discipline kao i upotreba nastavnih metoda je jedini način da dobiješ STEM diplomu, koja će u budućnosti biti sve vrednija i isplativija.

Zašto je STEM važan?

Tehnološki razvoj nameće rast potrebe za profesionalcima koji ne samo da poznaju, nego i u potpunosti razumeju kako funkcionišu nove tehnologije i mogu da ponude rešenja za probleme koji se javljaju. STEM predstavlja oblast budućnosti i trebalo bi da je iskoristiš ukoliko si zainteresovan za bilo koji od četiri segmenta koji je čine.

STEM poslovi su aktuelni i predviđanja su da će ostati traženi i narednih godina. Međutim, STEM stručnjaka i dalje nedostaje, stoga će potražnja za njima biti velika. To ne znači da će svi klinci morati da budu male Tesle i Pupini, ali ono što treba da znaš jeste da kombinacija znanja iz ovih oblasti osigurava dobro plaćen posao u budućnosti.

STEM predstavlja nov način učenja

STEM metodologija učenja primorava studente da koriste interdisciplinarna znanja iz svih oblasti kako bi rešili problem. Neke od tradicionalnih metoda učenja kao što su puko pamćenje ili recitovanje informacija više neće biti moguće, tj. učenici uz pomoć njih neće doći do rešenja problema. Najzad!

Ukoliko se odlučiš za STEM, znaj da nećeš dobiti eksplicitno rešenje problema. Umesto toga, moraćeš da koristiš svoje znanje, da budeš kreativan i fleksibilan kako bi dobio pravi odgovor. Od tebe će se očekivati da misliš svojom glavom i da svoje ideje kažeš naglas.

STEM nastavnici ne očekuju da učenici znaju unapred kada dođu na predavanja, te postaje nebitno koliko si bio (ne)uspešan. Tvoj lični uspeh će zavisiti isključivo od toga kako rešavaš problem, a ne od toga koliko si gradiva nabubao.

STEM je zabavan, ali i zahtevan

Moraš da znaš da je STEM program zabavan, ali u isto vreme jako zahtevan. Čak i učenici koji se odlično snalaze u sve četiri discipline nekad budu zatrpani domaćim zadacima. Program je sveobuhatan, samim tim i složen, tako da su ponekad potrebni sati rada da bi se razumelo gradivo. Iako se od učenika očekuje mnogo, veruj nam – trud se isplati.

Metodologija STEM programa podrazumeva da ne učiš o robotima, već ih praviš i usput učiš o njima. Ovo je samo po sebi već dovoljno zabavno, a kroz STEM možeš imati još mnogo ovakvih iskustava.

Popularna STEM zanimanja

Da li smo te zainteresovali za STEM? Ovo su neka od najplaćenijih i najpopularnijih zanimanja koja možeš da radiš nakon diplomiranja.

  • Menadžeri kompjuterskih i informacionih sistema
  • Fizičari i astronomi
  • Hemijski inženjeri
  • Inženjeri hardvera
  • Softverski programeri
  • Aktuari
  • Inženjeri prodaje
  • Matematičari i statističari
  • Analitičari kompjuterskih sistema
  • Industrijski inženjeri