Skip to main content

Tvoj izbor je energetika, polje koje prosto vapi za inovacijama. Čak, smatramo da su inovacije koje nudi digitalna revolucija pogonska sila iza trenutne energetske transformacije.

Nekoliko inovativnih trendova ključno je za digitalnu transformaciju energetske industrije. Pomenućemo neke od njih i njihovu ulogu. Možda je baš u razvoju inovativnih sistema u digitalnoj transformaciji energetike tvoja buduća karijera!

Da, prva je povezana sa obnovljivim izvorima enegije. Svi znamo koliko su bitni i da kada govorimo o zelenoj tehnologiji prvo pomislimo na solarnu energiju, energiju vetra i sl. Tu dolazimo do prvog pomaka koji želimo da pomenemo: zahvaljujući obnovljivim izvorima energije, energetska prizvodnja i distribucija dobijaju i svoj decentralizovani model. Zahvaljujući sve povoljnijim solarnim panelima koji se mogu instalirati na krovovima, zatim malim vetroturbinama, inovativniom baterijama za skladištenje energije, svaki konzument energije može istovremeno postati i proizvođač. Ovde se očekuju revolucionarne promene u našem odnosu sa energijom i otvara se mogućnost za nebrojene inovativne startup priče. Inovativnost mladih stručnjaka će oblikovati novo tržište koje već obećava zbog prednosti decentralizacije energetske proizvodnje kao što su smanjenje troškova prenosa energije, jer su proizvođač i konzument u relativnoj blizini, ako ne i u istoj kući, pa rasterećenje centralizovanih proizvođača u trenucima skokova potrošnje, itd.

Možda su neke ideje koji problem bi tvoja inovacija mogla da reši upravo u odgovorima na sledeća pitanja – Da li nam blokčejn može pomoći u ostvarivanju efikasnijeg decentralizovanog tržišta energije? Da li sa svojim prijateljima možeš napraviti aplikaciju zasnovanu na mašinskom obučavanju koja malom proizvođaču energije u decentralizovanom sistemu može pomoći da dan-dva unapred predvidi koliko će iz svoje mikro-energane proizvesti energije? Požurite jer Google već uveliko radi na tome – na osnovu vremenskih prognoza (dostupnih i vama preko raznih web-servisa) i istorije proizvodnje električne energije na svojim vetroturbinama, njihov DeepMind sistem zasnovan na neuronskim mrežama, uspeva da predvidi proizvodnju čak do 36h unapred za njihovih 700MW instalisanog kapaciteta u vetroturbinama!

Za decentralizovan sistem proizvodnje energije je jako bitno da se unapred, što pouzdanije zna koliko će energije biti proizvedeno, a sa tokom energije u ovakvom sistemu ide i tok informacija. Decentralizovan sistem je mnogo kompleksniji upravo jer se zasniva na obnovljivim izvorima energije sa svojom stohastičkom prirodom. 
Tu dolazimo do sledećih ključnih tehnologija digitalne ere čije poznavanje je neophodne kako bi proces uspeo:

Mnoštvo podataka (Big Data) i internet stvari (IoT) Internet stvari, kao mreža međusobno povezanih uređaja koji su u stanju da generišu mnoštvo podataka putem svojih senzora i monitoringa, može pomoći da se energija koristi efikasnije i da se tako smanji potrošnja kao i povezani troškovi. Na osnovu predviđanja potrošnje, neesencijalni potrošači energije mogu raditi samo kada postoji dovoljno energije iz obnovljivih izvora. Za energetsku transformaciju, povezivanje uređaja na klijentskoj strani u internet stvari olakšava monitoring i menadžment. Pristup podacima kroz mrežu interneta stvari omogućava proizvođačima u sistemu da odgovore na promene potreba klijenata sa većom fleksibilnošću.

Bacimo pogled na jedan aspekt koji može biti inspirativan, i to na primeru električne mobilnosti. To tržište je u velikoj ekspanziji. Tako 2020. godina, iako po mnogim ekonomskim parametrima slabija od prethodnih, beleži da je samo u Nemačkoj registrovano čak 200.000 potpuno električnih vozila, što je tri puta više nego u 2019. Sa druge strane, ovo dovodi do veće potrebe za električnom energijom, što dalje dovodi do toga da će infrastruktura koja omogućava punjenje električnih automobila morati da bude značajno uvećana i rukovođena izuzetno efikasno. Integralni deo za rad stanica za punjenje električnih vozila, u decentralizovanom sistemu, će biti pametni sistem upravljanja opterećenjima elektroenergetske mreže. Takav sistem optimizuje broj mesta konekcije vozila za punjenje u skladu sa ukupnim potrebama npr. neke mikro-mreže. 

U sistemu energetski pozitivnog distrikta (Positive Energy District – PED), još jednom inovativnom konceptu o kome ovog puta nismo stigli da pričamo mnogo, tok podataka kroz mrežu od monitoring senzora potrošača i pametni sistem predviđaju period smanjene potrebe za energijom od stambenih objekata i omogućavaju više priključnih mesta za električna vozila. Tako se dostupna električna energija dinamički raspoređuje u svrhu veće efikasnosti i izbegavanja preopterećenja, a tok digitalnih podataka kroz IoT je tehnologija koja to omogućava.
Digitalna transformacija u energetskom sektoru otvara mogućnost za stvaranje atmosfere u kojoj će se mnogo lakše praviti partnerstva, implementirati inovacije, nove poslovne mogućnosti i razmenjivati znanje. Kako će budućnost zaista izgledati? O tome ćeš odlučiti ti, kao budući ekspert iz oblasti energetike! Srećno!