Skip to main content

Više od 5 miliona poslova biće izgubljeno automatizacijom. Ipak, neki novi poslovi biće na raspolaganju budućim srednjoškolcima i svi smo fascinirani izborima koji im se nude.

Roditelji generacije koja danas uveliko radi, smatrali su važnim znanje engleskog jezika i čitanje lektire. Ideja o idealnom poslu bila je aktuelna do upisa u srednju školu, da bi snovi i želje bili potisnuti prilikom odabira fakulteta i kriterijumom ,,siguran posao’’.
Generacije koje dolaze, osim smanjenog opterećenja ,,sigurnim poslom’’, imaju privilegiju da izmaštaju posao kojim će se baviti i da od njega naprave startap. Podršku zajednice svakako će dobiti, pa čak i ukoliko imaju manje od 10 godina.

Nekim zanimanjima ne znamo ni tačan naziv, a neka su zaista bizarna. Ipak, priznaćemo da smo malo ljubomorni na svu tu slobodu ukradenu brigom o koeficijentu za penziju. Prvi posao koji ćemo svi želeti svakako je pilot na komercijalnim letovima u
svemir. Studijske programe koji obuhvataju ovaj posao nude univerziteti u Americi. Drugi na listi ispunjava snove onih koji vole životinje i prirodu. Naime, zoolozi su važni jer ćemo se suočavati sa sve većim brojem životinjskih vrsta koje nestaju. Konsultanti za alternativne izvore energije postaju neophodni. Oni će tražiti način da smanje potrošnju najpre u gradovima koji troše najviše električne energije, a nemaju uslove za izgradnju vetrenjača i sl. Zvanje dizajnera ljudskih organa možda ne izaziva titranje osmeha na licu vaše bake, ali činjenica da na svakih 12 minuta imamo novo ime na listi čekanja za donore garantuje mnogo posla. Matične ćelije i 3D štampa koristiće milionima ljudi širom sveta.

Automatizacija posla donela je strah i loša predviđanja. Ipak, zaboravljamo da su roboti napravljeni kako bi nam olakšali život.
Dođite na 4.0 FEST i saznajte kako da roboti zarađuju za vas.

Autor teksta: Valentina Grubišić