Svete, nedostajao si nam!

Da li se i vama čini da ljudi nikada nisu više putovali nego ove godine? Kao da su svi rešili da nadoknade propušteno i obiđu sva mesta koja su tokom prethodne dve godine viđali samo na Google Mapama. Sva buduća putovanja biće lakše nego ikada organizovati. Preporuke ćemo dobiti od travel influensera, hotele obići kroz 360° turu, karte bukirati onlajn. Jeste nekada razmišljali ko stoji iza svega toga?

Pogledajte video

Dobro došli

u svet bez granica!

Tvoj izbor je turizam. Naizgled jednostavna i živopisna oblast za razvoj karijere. Međutim, pogotovo pod uticajem digitalne transformacije, turizam je postao polje u kojm će konkurencija radnika biti mnogo jača nego u ostalim oblastima. Turistička industrija i digitalna transformacija usko su povezani. Sve faze turističkog iskustva znatno su izmenjene u odnosu na period od pre samo desetak godina, od rezervacije, preko samog boravka na destinaciji, do povratka i aktivnosti posle turističke aktivnosti.
Društvene mreže, ali i kompleksnije digitalne sfere poput veštačke inteligencije, interneta stvari (IoT), pametnih destinacija ili augumentovane i virtuelne realnosti trenutno su alati kojima se turistički sadržaji bore za svoj deo tržišta. Pored standardnih i tradicionalnih veština i znanja iz turizma, kao radnik u ovom sektoru u budućnosti, moraćeš da ovladaš i osnovama informacionih tehnologija.

To je model koji podrazumeva postojanje “pametne destinacije” i, primenom gore navedenih alata, omogućava ostale usluge za dolalazak do nje. Inovacije “pametnog putovanja” poput pametnih viza, automatizacije bezbednosnih procedura i infrastrukture za ovakve aktivnosti još su u fazi razvoja, ali su bitne za tvoj budući posao. Šta su zapravo “pametne destinacije”? Pomenuli smo ih nekoliko puta, sa razolgom. Kao radniku u turizmu 21. veka, veliki deo posla će ti se vrteti oko ovog pojma. Pametna destinacija je ona destinacija koja je digitalno i tehnološki prisutna onlajn tokom čitavog turističkog ciklusa: pre, tokom i nakon putovanja. Pametna destinacija je takođe i ona koja uzima u obzir potrebe i domaćeg stanovništva i turista. Pametne destinacije ključne su za transformaciju turističkog sektora i tvoj su najveći izazov. One podrazumevaju postojanje neke destinacije na brojnim turističkim platformama. Online prisustvo je osnovni su preduslov da se destinacija turistički razvija. Tvoj posao je tako vezan kako za razumevanje SEO Google optimizacije, tako za haštagovanje, kreiranje i sprovođenje atraktivnih online kampanja, kao i praćenje trendova na društvenim mrežama. Tvoj posao je vezan za praćenje razvoja platformi za predstavljanje i promociju destinacija i sadržaja kroz softvere za augumentovanu i virtualnu realnost.

Programi lojalnosti koji su svog saveznika našli u okviru blokčejn tehnologije su takođe deo digitalne transformacije trurističkog sektora, a posebnu oblast čini analitika turističkih trendova uz alate veštačke inteligencije, data analitike (data analysis) i mašinskog učenja. Kontinuiranim i preciznim merenjem, integrisanjem i analizom podataka za efikasno donošenje odluka, određivanjem prioriteta i predviđanjem izazova, stručnjaci u ovoj oblasti stvaraju besprekorno i uzbudljivo iskustvo za turiste. Takvi stručnjaci su jako dobro plaćeni turistički radnici. Kao i u drugim privrednim sektorima, digitalna transformacija će promeniti prirodu nekih poslova u turizmu, a neke će potpuno iskoreniti. Međutim, proces transformacije će stvoriti nove poslove u ovoj oblasti koji bi potražnjim mogli nadmašiti trenutne potrebe za kadrovima, pogotovo imajući u vidu ovaj predviđanja snažanog rasta ovog sektora.

Za kraj, evo još jednog saveta, a on se tiče tradicionalnijih tema i oblasti turizma. Naime, kao radniku u eri digitalne transformacije turističkog sektora tvoj cilj je i dalje turista, a ne virtuelna destinacija. Tvoj cilj treba da bude ovladavanje digitalnim alatima radi promocije, predstavljanja i prodaje turističkih proizvoda, ali nikako tvoj cilj ne sme biti obmanjivanje klijenata ovim alatima. Digital ima i strog sistem kontrole. Taj sistem jednostavno eliminiše sa mreže one koji stvaraju lažnu onlajn sliku o kvalitetu nekog turističkog proizvoda. Zato, uprkos digitalnoj revoluciji, osnovu turizma i dalje čine atraktivna destinacija, sadržaji, iskustva i senzacije. Budućnost putovanja oslanjaće se tehnologiju. Turistički poslovi će sve više zahtevati osnovna znanja iz oblasti informacionih tehnologija koja će se koristiti za efikasnu implementaciju i upravljanje “pametnim” turističkim inicijativama. Srećno!