Da li je natčovek tu negde iza ćoška i zašto eSports nisu samo video igrice?

Iako je po definiciji sport simbol za odmaranje i za razonodu, svedoci smo da je decenijama u nazad biti profesionalni sportista veoma profitabilno. Digitalna transformacija otvara vrata za sve one koji su sanjali karijeru profesionalnog sportiste, ali je nisu nikada realizovali na tradicionalan način. Sada je to moguće učiniti na dva načina. Jedan od njih je transhumanizam, a drugi eSport. Prvi podrazumeva nadgradnju i transformaciju ljudskog stanja razvijanjem i pružanjem široko dostupnih sofisticiranih tehnologija za znatno unapređenje ljudskog intelekta i fiziologije. ESport sa druge strane ne zahteva fizički napor ili fiziološke promene, ali je psihološka priprema za svako takmičenje apsolutno u rangu sa pripremama klasičnih sportista. U čemu se pronalazite?

Pogledajte intervju

Nutricionista

Jovana Đaković

Diplomirala ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo nakon diplomiranja odlazi u Australiju (Melburn) gde počinje profesionalno da se bavi fitnesom i trenerskim poslom.

Jovana Đaković je diplomirala ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo nakon diplomiranja odlazi u Australiju (Melburn) gde počinje profesionalno da se bavi fitnesom i trenerskim poslom. Nakon nekog vremena upisuje i druge osnovne studije, ovoga puta iz oblasti komplementarnog zdravlja i ishrane, kao i master studije iz oblasti sportske ishrane. Tokom poslednjih par godina posao potpuno prebacuje na onlajn, čime joj se otvara mogućnost da pomaže ljudima u domenu kreiranja zdravog načina života globalno. U okviru svoje virtuelne klinike Equilibrium Center pruža konsultacije, organizuje radionice i kreira različite programe u domenu treninga i ishrane.
Sa Jovanom smo razgovarali o tome kako vidi spoj sporta i digitala, najznačajnijim promenama u ovom sektoru i kako kreirati unosnu online karijeru u sportu.

Dobro došli u

sport budućnosti!

Tvoj izbor je sport. Iako ti u prvi mah možda izgleda da se barem u sportu stvari neće mnogo menjati, grešiš. Iz tog razloga je veoma važno da se dobro pripremiš i razmisliš koje profesije su ti najinteresantnije. Sportske organizacije su morale da se prilagode trendovima ekstremno brzo. S jedne strane imamo kablovske televizije, a sa druge direktnu konkurenciju u obliku društvenih mreža. Društvene mreže imaju prednost, još uvek, jer lako kreiraju grupe koje imaju iste navike, a te grupe čine bazu podataka. Baza podataka je kao što ti je sigurno poznato, kapital u digitalnom svetu. E sad, videćemo na koji će se način snaći stari mediji, pošto live prenos sa utakmice, besplatan, uz komentarisanje sa ljudima za koje mislimo da su nam prijatelji, teško nešto može da uzdrma. Kablovske tv možda mogu da porade na on-demand programima sa benefitima. Taj deo prepuštamo njihovim marketing magovima, a vraćamo se temi zbog koje si sa nama.

Elem, robotika, data analitika, AR/VR, sve to transformiše iskustvo. Kada platiš Netfliks, plaćaš iskustvo, ne jedan film, ne jednu epizodu za bindžovanje. Iskustvo je ključ. Inovacije se najviše i ogledaju u zadovoljavanju potreba kojih nismo bili svesni. Što više podataka imamo, bolje ćemo znati sa čime se borimo. Zato, ako voliš statistiku, matematiku, a interesantna ti je psihologija, za tebe ima mesta u sportu budućnosti. To nije sve. Najvijanje iz webosfere postaje sve popularnije. Ako pratiš sport, a istovremeno programiraš, već danas možeš da zaradiš kreiranjem emodžija, interesantnih GIF-ova i sl.
Već ti je jasno da i ova transformacija donosi jedan, sada već pokret, nešto što se apsolutno podrazumeva, a to je celoživotno učenje. Naš način života u budućnosti mora da bude celoživotno učenje i spremnost da svakodnevno rastemo razvijajući svoje veštine. Da li će biti lako, sigurno neće, ali čim si ovde, verujemo da i sam znaš da je bolje učestvovati u kreiranju, nego nemo posmatrati sa strane.

Sport se promenio i promene beležimo u različitim aspektima, tu su novi biznis modeli, novi načini komunikacije, analiza velikih baza podataka, promena u organizacionoj strukturi, digitalne strategije za razvoj preduzetničke kulture u sportu, eSport i pravna regulativa. Interesantno je da znaš da popularnost fudbala raste u celom svetu. U Americi čak 73% roditelja ohrabruje svoju decu da se bave fudbalom, a 65% njih da navijaju i prate ovaj sport. Deca milenijalaca, tzv. Gen Alfa, obožava fudbal i sve u vezi sa njim. NFL liga takođe beleži interesovanje. Bejzbol je sve manje intersantan, iako su generacije odrasle na ,,houmranu”. Nećemo izostaviti eSport, ali 100% znaš koliko ta industrija raste.

U ovom sektoru razvija se programiranje, animacija, marketing, produkcija, gejm dizajn. Takmičenje robota? Da, ali i dalje moraš da znaš neku od prethodno navedenih oblasti. Već smo pominjali, ali nije na odmet ponovo naglasiti – pristupi otvorenog uma. Uzećemo za primer da iz hobija pratiš tenis. Ideš u elektrotehničku školu, ali želiš posao koji će ti pružiti malo više slobode i vremena za bavljenje nekim hobijem. Da li tvoj posao može da bude kreiranje igrice koju je moguće igrati samo 2 minuta koliko traje najduža pauza između dva seta? Da. Igricu nameni isključivo ljubiteljima tenisa, poveži se sa pontencijalnim sponzorima i kroz neki period, imaš posao. Tvoj posao može da bude neverovatno kreativan, ali mogućnosti moraš sam da stvaraš. Srećno!