Koliko smo (ne)pismeni bez znanja bar jednog programskog jezika?

Funkcionalna pismenost podrazumeva mogućnost da se ispravno čita i  piše, govori uz razumevanje, kao i poznavanje i primenu komunikacijskih veština. Ovaj termin je početkom 21. veka dopunjen razgovornim poznavanjem bar jednog svetskog jezika pored maternjeg i osnovnom upotrebom personalnih računara. Prema pisanjima renomiranih globalnih medijskih kuća, neće proći mnogo vremena do trenutka kada će se prethodnom spisku dodati i poznavanje bar jednog programskog jezika. Koji nivo digitalne pismenosti će biti potreban za osnovnu komunikaciju, a koji za profesionalnu karijeru u IT sektoru pročitajte u nastavku.

Pogledajte video

Dobro došli

u svet informacionih tehnologija!

Više puta do sada pomenuli smo reč digitalni. Pomenućemo je još mnogo puta. Zašto je ova reč, koja inače potiče od latinske reči za prst, toliko važna? Šta ona uopšte znači?
Pre samo nekolio desetina godina radio program smo slušali na radio aparatima, filmove gledali na televizorima, često uz dosta smetnji i šumova, a knjigu čitali u biblioteci, okrećući stranice. Svoje maturske i diplomske radove smo kucali na pisaćoj mašini, cepali i bacali stranice zbog jedne slovne greške, a razgovarali smo preko telefona vezanog žicom za zid, masivne bakelitne sprave koja je stajala u predsoblju. Zamislite kako je nekom tada izgledala ideja da sve, ili skoro sve, podatke, slike, govor, knjige, filmove, muziku možete da predstavite na isti način, istim alfabetom, istim simbolima. Onda biste mogli da ih prenosite istim kanalima, koristite iste uređaje i obrađujete ih i čuvate, skladištite na isti način. Taj SF nam je omogućila digitalizacija.

Iako ovo gore možda deluje suvoparno, zamislite da neko treba da napiše softver kako bi funkcionisao web sajt, kako bi mašina za analizu krvi u laboratoriji radila, da bi tekst procesor lepo presložio i formatirao ono što smo otkucali, a softverski kontrolisane mašine odštampale knjigu, da kako bismo i dalje mogli da čitamo knjigu u biblioteci, kako biste mogli da igrate League of Legends i kako biste mogli da gledate Netflix na vašem digitalnom televizoru. Neki od vas će možda poželeti da se bave i operativnim softverom, koji omogućava samom računaru ili drugoj mašini da radi i da kasnije izvršava aplikacije koje su oni drugi napisali za njih.

A kada uzmete mobilni telefon u ruke, razmislite koliko tek tu ima različitih poslova, od projektovanja, postavljanja i programiranja baznih stanica i centrala sistema, do raznih softvera potrebnih za njihov rad, i tarifiranje – najvažniji softver za operatera, pa do bavljenja samim mobilnim uređajima, njihovim funkcionisanjem i aplikacijama. Jedna dobra ideja i solidno napisana igrica, kao svojevremeno Angry Birds, mogu vam doneti slavu i prevremenu penziju.

Na stranicama izlistanim u okviru ovog sektora dali smo malo više informacija, a nadamo se i ideja, o zanimanjima iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija. Koliko god priča o tome da su sve dobre stvari oko nas, osim hrane i sl, samo nizovi nula i jedinica zvuči usko i neperspektivno, uz određeno obrazovanje i iskustvo, u stvari mašta i dobre ideje igraju najznačajniju ulogu. I zapamtite, nijedna značajna sprava, nijedno veliko dostignuće nije nastalo preko noći. Razmišljanje, dobre ideje i rad velikog broja ljudi uzidani su u njih.