• Bioinženjering
  • Lanac snabdevanja
  • Pametne farme

Proteini od buba, jela iz štampača, dron dostavljači i ostale blagodeti digitalizacije u prehrambenoj industriji

Da li kada pročitate ovakve naslove i vama padne na pamet da ne moramo baš sve da digitalizujemo? Ipak, ovo su samo fraze koje najviše senzacionalistički zvuče, u realnosti je benefita digitalizacije mnogo više. U nastavku teksta pročitajte koji su, obećavamo da vas neće naterati da poželite da živite na Tibetu ili planinskom selu sa prvim komšijom na dva kilometra.

Pogledajte video

Dobro došli

u prehrambenu industriju!

Digitalne inovacije snažno menjaju sektor proizvodnje hrane što omogućava kontrolu celokupnog proizvodnog i prodajnog procesa. Da li je ovo dobro, pokazaće vreme, ali već danas kupci imaju ogroman broj informacija o hrani koju kupuju, a zahtevi će sigurno biti još veći. Na prvi pogled, promene koje dolaze deluju dobro za sve nas, a konačno primenjujemo i tehnologije koje će poboljšati naš odnos prema planeti. Hrana nije samo nešto što jedemo i što menja naše telo, hrana budi naše emocije i dokazano menja svest. Ideja o kontrolisanim procesima proizvodnje, pobuđuje i ideju o kontroli stanja čitavih nacija. Ipak, da ne bismo načinjali temu koja nam nije u fokusu, bilo bi dobro da spomenemo da je tehnologija proizvodnje hrane tema od kada smo zaključili da populacija raste i da je neophodno preuzeti kontrolu tog sektora. Povod za prve eksperimente u proizvodnji odatle zapravo i počinje. Na sledećem mestu je smanjenje troškova proizvodnje i pojačana bezbednost. Automatizacija je bila logičan korak i donela je ogromnu korist proizvođačima. Porast broja robota smanjio je probleme, a od 2016. godine tehnološke kompanije u Nemačkoj spasile su proizvodnju mesa i mesare, smanjujući broj povreda i problema na radu. Realne potrebe za kontrolom, podstaknute su i drugačijim potrebama kupaca. Da li je digitalizacija promenila potrebe nije ni važno, ali uticaj na poslove iz ovog sektora je veliki. Kupci mnogo više komuniciraju međusobno, time se menja ponašanje proizvođača, pa ćemo uzeti za primer činjenicu da su marketing specijalisti ranije bili formalno prisutni u ovom sektoru, a danas su neophodni i imaju posve komplikovan zadatak osluškivanja i predviđanja želja kupaca na društvenim mrežama. Proizvođači moraju da se prilagođavaju i da menjaju strategiju poslovanja, samim tim, otvaraju se različite mogućnosti za profesije koje nisu direktno povezane sa samom proizvodnjom, a itekako utiču na nju.

Spomenuli smo kontrolu kvaliteta. Talas ispitivanja hrane iz laboratorije je stara vest, ali su vrata širom otvorena za sve naučnike i inžinjere. Klimatske promene kojima svedočimo, pobudile su u svima potrebu za traženjem novih rešenja. Sve ovo dovelo je do razvoja bioinžinjeringa u proizvodnji hrane. Cilj je primena inžinjerskih principa u prehrambenim procesima. Čuo si za meso iz laboratorije? Isprva svi reagujemo poput tebe sada, ali potreba za obiljem mesa i istovremeno potreba za brigom o eksploataciji radne snage, uništavanju okoline i životinja traži nova rešenja. Čerčil je najavio odvojenu proizvodnju pilećih krilaca, ali nismo znali da ćemo zaista uspeti u tom poduhvatu. Proizvodnja kultivisanog mesa smanjuje emisiju štetnih gasova, koristi 99% manje zemljišta i oko 95% manje vode. Bioinžinjering podrazumeva i biološku manipulaciju semenom, tako da ćemo tek koristiti seme kome nije potrebna količina vode koja je potrebna danas, na primer. Hrana budućnosti definitivno neće biti ni slična ovoj koju danas konzumiramo. Pitanje je samo da li će naučnici uspeti da odgovore na potrebe naših nepca.

Poljoprivredni sektor menjao se iznenađujuće brzo. Suočavao se sa različitim izazovima, ali ima stabilan rast i napredak. Tehnologije koje koriste mobilne uređaje igraju ključnu ulogu. Olakšavaju donošenje odluka ,,na licu mesta“ i poboljšavaju razvoj digitalnih farmi. Podaci i korišćenje velikih baza podataka se podrazumeva. Kada pogledamo promene u ovoj oblasti posmatramo ih iz dva smera. Po vertikali vidimo poljoprivrednike koji raspolažu velikim brojem informacija, nove servise, mesto za istraživanje i razvoj, a po horizontali imamo drugačije procese proizvodnje i distribucije. Tehnologije koje predvode i donose najveće promene, a uveliko se koriste u proizvodnji hrane su Internet stvari, veštačka inteligencija zasnovana na autonomnim sistemima, proizvodnja aditiva, klaud sistemi, ali i blokčejn tehnologija za koju stručnjaci kažu da će tek staviti u fokus kupca.

U sistemu koji podržava transparentnost svaki član ima priliku da prati korake ostalih članova u lancu. Digitalizacija procesa doprinosi pravovremeno donošenje odluka, što je nekada bilo zaista komplikovano. Sa digitalnim proizvodima, servisima i analitikom, teško da bilo šta drugo može da se poredi. Lanac snabdevanja danas spaja proizvođača sirovina, proizvođača svih komponenti i krajnjeg proizvoda, a onda i distributera. Sve ovo olakšava kupcu donošenje odluke o kupovini, a ako ti se čini da je to mnogo informacija za odluku o kupovini jednog komada mesa recimo, promisli o tome koje sve informacije dobijaš kada odlučiš da kupiš novi telefon. Šta ti se sve nudi od informacija? Za koju godinu, slične informacije biće ti potrebne za kupovinu hrane dete. Želećeš da znaš ko je proizvođač, gde je farma, da li je seme organsko, kojim je đubrivom tretirano, a da igricu podignemo na viši nivo, biće ti važno i da li proizvođač posluje na etičan način. Ovde blokčejn tehnologija priskače u pomoć, pa će svaka odluka biti doneta na osnovu preciznih i tačnih podataka. Čak 9 od 10 pripadnika Generacije Z želi da zna kako posluje brend koji prati na društvenim mrežama.

Da li ti je sada jasno koliki je potencijal ove industrije? Koliko se pruža mogućnosti i mesta za svakog od vas? Prema istraživanjima, proizvođači hrane zapošljavaju najviše ljudi u zemljama u razvoju. Taj broj raste iz godine u godinu i pretpostavljamo da će tek biti aktuelan. S druge strane, moramo da promenimo način proizvodnje i svoju ishranu. Konačno smo spremni za nove navike zarad opšteg dobra i to je dobro. Ovakva proizvodnja doprinosi

Raspon poslova je širok. Industrija hrane budućnosti kreće od nekih klasičnih zanimanja poput farmera na održivoj farmi i kuvara, preko specijalista za Klaud tehnologiju do toksikologa.

Tvoje je samo da izabereš posao koji deluje najzanimljivije, da stekneš fundamentalna znanja, a onda da se razvijaš u smeru koji ti najviše leži. Srećno!