Od slamarice preko goblina do berze i kriptovaluta

Finansije predstavljaju jedan od najstarijih sektora poslovanja koji datira od početka ljudske civilizacije. One su bile i biće fundamentalni deo poslovanja svake kompanije, kao i ekonomije svake zajednice – od domaćinstva do unije država. Na prvi pogled ti se može učiniti da je ovaj sektor trom i da se promene i inovacije teško implementiraju. Možda i najveći nedostatak u ovoj priči jeste glomaznost finansijskih ustanova. U nastavku smo napravili pregled koliko je digitalna transformacija pokrenula velikog džina zvanog Finansijski sektor.

Pogledajte intervju

CEO Mirabank

Nikola Mihailović

Poseduje dugogodišnje iskustvo na rukovodećim pozicijama u bankarskom sektoru. Od jula 2018. godine, predsednik je izvršnog odbora Mirabanke, banke čija je želja da podrži dalji razvoj realne ekonomije u Srbiji.

Poseduje dugogodišnje iskustvo na rukovodećim pozicijama u bankarskom sektoru, od čega više od 10 godina u Findomestic banci, delu BNP Paribas grupe, najveće bankarske grupacije u evrozoni i jedne od najvećih globalnih banaka. Kao član izvršnog odbora Findomestic banke bio je zadužen za razvoj poslovanja, marketing i upravljanje prodajom kroz sve distributivne kanale i svim segmentima
klijenata. Potom je bio zadužen i za operacije i upravljanje rizikom.
Od jula 2018. godine, predsednik je izvršnog odbora Mirabanke, banke čija je želja da podrži dalji razvoj realne ekonomije u Srbiji i da, kao jedna u nizu investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, bude okosnica daljeg rasta ekonomske razmene između naše dve zemlje sa ciljem podrške održivom rastu srpske privrede.
Predsednik je upravnog odbora Poslovnog kluba Ujedninjenih Arapskih Emirata i Srbije.
Nikola je diplomirani inženjer elektrotehnike, Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Magistar za upravljanje preduzećima, Univerziteta u Nantu, Francuska.
Sa Nikolom smo razgovarali o tome kako on vidi budući put mladog čoveka u sektoru finansija i šta je nužno za uspešnu karijeru u ovom sektoru.

Dobro došli u

finansijski sektor!

Ako su finansije pravac u kome želiš da tvoja profesionalna karijera ide, na pravom si mestu. Predviđa se da će se potražnja poslova u finansijama povećati za oko 6% u narednih deset godina. Dakle, sada je pravi trenutak da se priključiš talasu inovacija i uploviš u ove zanimljive vode.
Šta znači digitalna transformacija u finansijskom sektoru?
FinTech je reč koju si do sada verovatno čuo mnogo puta. FinTech se odnosi na spajanje finansija i tehnologije, kako samo ime kaže. Ovaj termin nije nov, ali je pun zamah doživeo tek u poslednjih nekoliko godina. FinTech se odnosi na inovativne projekte u sferi finansija i bankarstva i stvaranje brojnih rešenja koja preispituju sadašnje standardne prakse i unapređuju ih.
Oblasti u kojima možeš da radiš u okviru finansija su:
- Bankarstvo ili privatni biznis u ovoj oblasti
- Ekonomija ili rad sa javnim fianansijama
- Decentralizovane finansije
Kao što možeš da pretpostaviš, većina ovih oblasti se umnogome oslanja na primenu tehnoloških dostignuća.

Bankarstvo, na primer, je ranije bila oblast koja je podrazumevala fizičko obavljanje transakcija, dok danas sve može da se obavi online, u nekoliko klikova. Sigurno si čuo za digitalne novčanike koji ti omogućavaju da svojim novcem upravljaš lakše uz dodatne benefite u odnosu na standardni lokalni bankovni račun. Ista stvar se dešava i sa kupovinom. Skoro svaku kupovinu možeš da obaviš online, od proizvođača i van granica Srbije. Ovime se tržište proširilo na ceo svet, a sa njim i kretanje novca.
Ako pričamo o javnim finansijama, mnoge vlade aktivno rade na modernizaciji i trude se da implementiraju digitalizaciju u sve svoje sektore.
Što se tiče decentralizovanih finansija, inovacije koje vidimo danas, na samom početku, imaju potencijal da iz korena promene ekonomski ekosistem i olakšaju finansijske transakcije.

Ako razmišljaš o karijeri u finansijama, važno je da znaš da danas u ovom sektoru rade različiti ljudi koji nisu isključivo „dobri sa brojevima”. Skoro svakodnevno se osnivaju firme i startupi koji žele da pokrenu svoj proizvod koji će doprineti digitalnoj transformaciji. FinTech je dodatno omogućio širenje pozicija koje su tražene, pa tako sada u ovom sektoru rade i:
- Programeri i softverski inžinjeri
- Blockchain eksperti, developer, preduzetnici, čak i umetnici
- Analitičari
- Eskperti iz oblasti internet bezbednosti
- Menadžeri proizvoda

Kao što možeš da zaključiš, znanja i veštine koje su ti potrebne za ove poslove ukljujučiju poznavanje tehnologije i programskih jezika kao što su Java, Python, C#…, ali i menadžerske i analitičke sposobnosti i strateško razmišljanje.
Pored toga, rad na daljinu je sada prisutniji nego ikada, naročito posle pandemije. To znači da više ne moraš da ograničavaš svoju potragu za poslom na grad u kome se nalaziš. Tržište rada je sada globalno, te ti možeš da se opredeliš da radiš za neku firmu koja se nalazi u inostranstvu.
Sada je odlično vreme da započneš istraživanje u ovoj oblasti i pronađeš nešto što ti je zanimljivo. Dobra stvar je što se tržište rada menja i napreduje, tako da imaš priliku da sa njim rasteš i razvijaš se profesionalno. Pozivamo te da pročitaš i druge tekstove u kojima pričamo detaljnije u pojedinačnim oblastima u finansijskom sektoru.