Skip to main content

Tvoj izbor je gejming. Čestitamo! Industrija koja konstantno raste i za koju stručnjaci kažu da će tek doživeti bum. U 2020. godini gejming industrija vredela je oko 168 milijardi dolara, a predviđa se rast za skoro 10% do 2026. godine. Ovo izloži roditeljima, ukoliko te zamaraju zbog igranja igrica, a zbog sopstvenog zdravlja i kreativnosti svakako provodi nekoliko sati dnevno napolju. Poslovi u gejmingu su definitivno poslovi budućnosti. 

Kada govorimo o budućnosti same industrije, osim prenošenja podataka na oblake, gde će svakako biti posla za inžinjere i stručnjake, eksperti za VR/AR trebalo bi da preusmere energiju na mixed reality, jer će ona biti najvažnija.VR zahteva skup hardver i to je uvek zaustavljalo rast, a AR ima mnogo potencijala. Potencijal ćeš i sam uvideti u opsesiji AR elementima na društvenim mrežama. AR je dostupnija tehnologija, a uz sve to je neizmerno zabavna i pruža iskustva koja povezuju ljude. Da li nešto volimo više od povezanosti sa svima, bez stvarne povezanosti? Ne. VR se svakako ne predaje. Moramo da ti spomenemo da se trenutno radi na razvoju softvera za dodir, pa će sutradan biti moguće dodirivati predmete i ljude koje vidimo kada stavimo VR naočare. Genijalno i neophodno. 

Video igre postaju sve realnije. Poslovi koje možeš da radiš su vrlo raznovrsni i neobični. Neki su samo prilagođeni industriji, drugi su potpuno novi. Neki od njih su sledeći:

 • Savetnik za kupovinu – savetnik za kupovinu pomaže igraču da pronađe i kupi delove video igre koji joj nedostaju. Zadatak savetnika jeste da kupac izađe vrlo raspoložen i spreman da se vrati uskoro, kako bismo potrošili još više novca. Dobro je upućen situaciju u igri.
 • Tester video igara – osoba koja testira sve delove igre u svim delovima procesa rada na njoj, kako bi obavestila nadležne o propustima. Zadatak testera je da pre premijernog puštanja igre u etar sve bude savršeno.
 • Umetnik – on kreira 2D ili 3D slike karaktera, vozila, svih elemenata koje će animator da unese u programe, a onda i da ih oživi. Umetnik je ta koji može da stvori sve od svog crteža, da ga oživi ili ubije. Umetnik slika i crteže za plakat i sav propratni materijal.
 • Animator – kako smo spomenuli, sve elemente animator oživljava. Za njega je bitno da razume odnose u filmu, kako bi lepo dočarao junake.
 • Inženjer zvuka – on mora da bude specijalizovan za video igre i zvuk u njima. Tu spadaju i efekti i muzika. 
 • Pisac – verovao ili ne, izgleda da pisce i filmadžije nećemo tako lako poslati u istoriju. Pisac piše, stvara okruženje, ljude, prirodu. Da i horor i krv i sve što vidiš na ekranu.
 • Producent – neko ko organizuje poslove i brine da na snimanju nikome ništa ne nedostaje.
 • Prodavac – ovaj prodavac ima zadatak da proda igru i taj zadatak nije lak, ali je dostižan.
 • Marketing menadžeri – neophodni i važni. Brinu o promociji igre u spoljnom svetu.
 • Video dizajneri – naravno, vrlo bitni i nezamenjivi. Video dizajner doše sa idejom i konceptom, a developeri ostvaruju njegovu želju.
 • Analitičari – svakako. Analiza poslovanja je jedini način da posao podignemo na viši nivo.
 • Developer

Za šta god da se odlučiš, važno je da počneš sa akcijom odmah. Nećeš biti jedini koji je svoj posao u gejmingu započeo bez formalnog obrazovanja, ali to ne znači ništa. Nikog ne zanima ništa osim rezultata. Ako želiš da budeš scenarista, to nećeš postati bez zdravog života koji smo pominjali na početku i čitanja knjiga. Uči, budi otvorenog uma i igraj (se). Srećno!