Skip to main content

Kako pronaći posao na tržištu rada budućnosti?

Svaki početak je težak, a započinjanje nove karijere na tržištu rada koje je većini nepoznato, izaziva stres od same pomisli. Prikupili smo neke savete koji vam mogu pomoći.

Definišite svoje mogućnosti

Iako nam na prvi pogled tržište rada budućnosti izgleda veoma haotično i potpuno nepoznato, za sam početak najvažnije je da dobro izučite zanimanja u okviru grane koja vas interesuje. Dobro pogledajte opise poslova i vidite da li ste kompetentni u nekoj od oblasti. Istražite i koji su to srodni poslovi koje možete obavljati.

Analizirajte liste poslova

Prikupite barem 10 lista zaduženja na određenim radnim mestima i grupišite ih. Upotrebite neke od alata koje LinkedIn ima u ponudi. Što više zaduženja prikupite, imaćete bolji uvid u svoje prednosti, ali i nedostatke. Takve informacije su značajne, jer dobijate odgovor na pitanje:,,Da li mi je neophodan kurs za menadžera društvenih mreža, iako sam studirao na Ekonomskom fakultetu?“. Odgovor je ,,Da“. Menadžeri društvenih mreža možda ne znaju sve što i Vi, ali znaju kako da postignu preglede koji donose novac poslodavcu.

Uključite svoju mrežu prijatelja u potragu

Dobro staro pravilo objavljivanja potrage za poslom, ,,na sva zvona“. Ovo pravilo, važilo je ranije, a važi i danas. Obratite se najpre rođacima i prijateljima, a onda uključite svoje bivše kolege sa fakulteta, kolege sa prethodnog posla itd. Uključite se u profesionalne grupe na društvenim mrežama (ne zaboravite da sredite svoje profile). Pogledajte ko je od vaših prijatelja povezan sa ljudima koji su možda vaši budući poslodavci. Pokušajte da se povežete putem društvenih mreža i hrabro zakažite neki kraći razgovor. Lična inicijativa je uvek poželjna, a LinkedIn je kao stvoren za nju.

Biografija – Najvažnije pravilo ,,Budite iskreni.“

U okviru svake biografije, trebalo bi da napišete koje su to vaše ,,hard skills“ – tehničke sposobnosti koje konkretno odgovaraju na zahtev posla. To može biti programiranje, projektni menadžent i sl. ,,Soft skills“ su veštine koje podrazumevaju odgovor na odnos sa ljudima i veoma su važne za vođe timova. Tu ćete navesti da li ste timski igrač, vođa, da li volite da komunicirate i sl. ,,Lični kvaliteti“ obuhvataju recimo činjenicu da volite da se usavršavate, ali slobodno navedite i smisao za humor ukoliko ga posedujete. Svoje obrazovanje upotpunite svakako svim on-line kursevima i predavanjima, danas je diploma važna, ali je još važnije celoživotno učenje.

Apliciranje

Kada ste završili sa svojom biografijom, definisali ste šta možete da radite, vreme je za apliciranje. Svoju biografiju pošaljite svim poslodavcima koji su otvorili pozicije, ali i onima koji imaju opciju za prikupljanje biografija u svojoj bazi.

Normalno je da se preispitujete, ali ne zaboravite, prvi korak je najteži. Dok čekate, pogledajte ponudu besplatnih kurseva koji mogu biti izvor vrlo svežih i interesantnih informacija.