Skip to main content

Tvoj izbor su decentralizovane finansije. Bitcoin i pijaca nemaju ama baš ništa zajedničko. Na prvi pogled. Pogledajte iz ovog ugla – nakupac nabavlja papriku u gradu X i na tu cenu dodaje troškove goriva do većeg grada Y, u kom kasnije plaća tezgu. Na sve te troškove, zaračuna i svoju zaradu od koje živi, a često se dogodi da se malo preračuna dok meri robu za krajnjeg kupca na vagi. Ovo je samo jedan od primera da, dok god postoji posrednik u transakciji između dve strane, izvesno je da su troškovi transakcije veći, a uz to ne postoji garancija da neće doći do prevare. Mogućnost za istorijsko poboljšanje pojavila se januara 2009. godine, kada je na osnovu članka Satoši Nakamota, misterioznog genija, nastao Bitcoin.

Bitcoin je digitalna valuta zasnovana na blockchain tehnologiji. Suština blockchaina kao sistema je da omogućava precizno proverive transakcije bez posrednika. Kako? Kada, na primer, hoćete da kupite patike Bitcoinom, vaše plaćanje i npr. izgled patika moraju da budu potvrđeni od strane više učesnika, odnosno publike u lancu (chain). Za svako potvrđivanje transakcije potrebno je da računari publike reše matematički problem. Ta kalkulacija se u žargonu naziva kopanje (mining). Pošto je svaka nova potvrđena transakcija jedan novi blok u blokchainu, onaj ko iz publike prvi reši problem, dobija kao nagradu određeni broj (npr. 0,002) Bitcoina. I tu nije kraj. Jer, ako sledeći učesnik koji reši problem prijavi da su patike crvene umesto plave – sve se ponavlja. Jedino potvrda za koju postoji konsenzus od strane svakog pojedinca iz publike rezultira sprovođenjem transakcije i dodeljivanjem određenog (malog) broja Bitcoina najbržem učesniku.

Da se vratimo u realnost – publika iz priče iznad su svi oni za koje si čuo da zarađuju ogroman novac kopajući Bitcoin. To je svakako sjajna opcija, ali zahteva ogromna ulaganja u računare i grafičke kartice. Za one koji nisu u mogućnosti toliko da investiraju, postoji i takođe unosna karijera Blockchain Developera.

Zbog proverljivosti i sigurnosti koju pruža, blockchain tehnologija se koristi pri programiranju softvera za različite svrhe – od potvrđivanja uvoza na carini do praćenja porekla svakog sastojka jela u pojedinim luksuznim restoranima. Blockchain programiranjem možeš da se baviš kroz dva usmerenja: Developer Blockchain Softvera i Core Blockchain Developer. U prvom ćeš koristiti postojeće blockchain strukture kako bi kreirao aplikacije za korišćenje od strane krajnjih (poslovnih) korisnika, dok bi u drugom slučaju tvoj fokus bili elementi blockchaina, njihovi odnosi i kombinovanje. Dakle, vrlo uporedivo sa razlikom frontend i backend developera. Znanje kriptografije, discipline o šifrovanju podataka je osnova za bilo koji od ova dva karijerna pravca. Uz to, obavezno je znanje o strukturama podataka koje čine blockchain tehnologiju. Posle toga, sve je stvar tvog stila i afiniteta. Oni koji recimo žele da zasnuju rad na Etheru (druga po snazi kriptovaluta, mada to sigurno već znaš), treba da uđu u suštinu tzv. pametnih ugovora (Smart Contracts). Dobra osnova za karijeru Developera Blockchain Softvera je web development, jer je orijentisan na krajnjeg korisnika. Nezavisno od odabranog smera, biće potrebno da savladaš Javu, C++ ili Python za rad u blockchain-u, a dobro je i da se upoznaš i sa osnovama programskog jezika Solidity, koji je sve dominantniji u sferi pisanja pametnih ugovora.   

Bilo da si easy-going osoba koja voli da rešava zagonetke u tišini, ili preduzetnik koji želi da se obogati na svojoj novoj kripto preduzetničkoj ideji, ova karijera ti pruža nesagledive mogućnosti. Dodatna prednost je to što trenutno sve kompetencije možeš da stekneš neformalno, online čak i besplatno u većini slučajeva. Jedini uslov jeste da imaš afinitete prema programiranju, matematici i strast ka novim i neistraženim tehnologijama. Srećno!