Skip to main content

Tvoj izbor je farmacija. Ne, to ne znači da ćeš nužno raditi u apoteci. Farmaceuti u apotekama su samo jedna od profesija u spektru zanimanja kojima farmaceuti mogu da se bave. Ipak, degradacijom ovog zanimanja mnogi često zaborave da su farmaceuti poslednji bedem u odbrani pacijenata. Njihov primarni posao jeste da saslušaju pacijenta i daju savet, pored toga što će prepisati i lek ili odreagovati na eventualnu grešku koju je neko u lancu pre njih napravio pri izboru terapije. U ovome leži smisao cele struke, bez obzira na to koliko tehnologija bude napredovala u budućnosti. Ljudskost i odgovornost su uvek na čoveku.


Za farmaceute u apotekama sigurno znamo da imaju jednu super moć – vid koji dešifruje ravne linije i neke čudne ispise u propisanu smislenu terapiju. Hajde da vidimo da li im je nešto lakše dolaskom digitalizacije. 


Promene u zdravstvenom sistemu i farmaciji kao jednom njegovom delu vidljive su već danas, mada se očekuje da u narednih pet godina uticaj digitala bude daleko veći. Nove tehnologije su tu da olakšaju život i pacijentima i zaposlenima u farmaciji. Bez obzira na to da li ćeš raditi u velikoj korporaciji ili u lokalnoj apoteci, digitalna pismenost se podrazumeva. Šta spada u basic paket digitalne pismenosti za farmaceutsku industriju? Korišćenje računara svakako, plus ukoliko želiš da napreduješ, poznavanje i rad u usko profilisanim softverima. Digitalna transformacija je proces koji traje, a za poslove na višim pozicijama moraćeš da se edukuješ. Čak, poželjno je da konstantno učiš o novim stvarima – svet se stalno menja, zar ne?

Kao i u mnogim sektorima, digitalna transformacija je u farmaciju ušla stidljivo i sporim tempom. Međutim, vremenom postaje sve prisutnija. Od prikupljanja podataka i formiranja timova data scientist-a koji analiziraju podatke pa sve do modelovanja. Ove poslove ne rade samo farmaceuti, već i matematičari. Digitalne veštine podjednako zahtevaju i rad u akademskim ustanovama i komercijalna prodaja lekova. 

Klinička ispitivanja u okviru farmacije jesu mesto gde je digitalna transformacija možda i najprisutnija. Ta ispitivanja uključuju stručnjake iz raznih oblasti, koji sa sobom nose znanja i primenjuju ih kako bi se došlo do nekog krajnjeg cilja. Jedno ispitivanje leka može da okupi i preko stotinu ljudi, od lekara do menadžera. Ispitivanja neželjenih dejstava nekog leka postaje sve popularnije i na ovome radi sve više ljudi. Takođe, razvijanje softvera koji će biti primenljivi u nekoj od grana farmacije biće sve više zastupljeno u narednim godinama i upravo ovde bi mogla da dođe do izražaja sinergija tvoje ekspertize iz oblasti farmacije sa digitalnim veštinama stečenim još iz ere Super Maria.


I ne, nije potrebno biti kompjuterski mag ili biti na nivou hakera kako bi ostvario uspeh u farmako industriji. Dok farmaceuti u apoteci treba da znaju da rukuju programom koji im omogućava da izdaju lekove i trebuju robu, neko ko radi u korporaciji će verovatno to kompjutersko znanje demonstrirati primenom MS Office paketa. Za sada, ništa previše komplikovano. 


Iako je digital itekako prisutan u farmaciji, postoje i neke osnovne karakterne osobine koje je poželjno da poseduješ pre nego što se upustiš u ove vode. To je pre svega analitičnost. Način na koji razmišljaš takođe može bitno uticati na tvoj položaj na lestvici uspešnih farmaceuta. Kako ćeš rešiti neki problem ili predstaviti nove ideje – razmišljaj izvan okvira. Ono na čemu ti kao budući ili sadašnji student farmacije, neko ko želi time da se bavi u budućnosti moraš da radiš jeste konstantna edukacija i usavršavanje. Da, čak i posle dobijanja diplome, jer to je jedini način da ostaneš u toku sa promenama koje se dešavaju svakodnevno. Budi spreman da pogrešiš i da učiš i iz svojih i tuđih grešaka, jer je to jedini način da napreduješ. Samo hrabro!