Skip to main content

Tvoj izbor je medicina. U ovom trenutku kada govorimo o medicini i digitalnoj transformaciji sve smo bliži temama i scenama obrađenim u brojnim popularnim SF ostvarenjima, kako u literaturi, tako i na filmu.

Prošlo je malo više od pola veka od kako je izvršena prva transplantacija srca, a već naveliko 3D printeri štampaju organe „po meri“ spremne za ugradnju. Kiborzi i drugi slični „pojačani“ organizmi su, u nešto širem kontekstu, svuda oko nas. Dobro, nije sad baš moja baba sa veštačkim kukom isto što i Žan-Klod van Dam u Univerzalnom vojniku, ali su temelji postavljeni.

Moderna medicina dolazi do sve boljih rešenja kako da unapredi, popravi ili zameni neki oštećeni ili dotrajali deo tela. U stvari, pravilnije bi bilo reći da moderna tehnologija zapravo pomera granice u ovoj oblasti. Mnoge slabe tačke ili mane organskih sistema čoveka u medicini poznate su vekovima, ali sada dolazimo u situaciju da tehnologija uspeva da da konkretna tehnološka rešenja za ove nedostatke. I to je najuzbudljivije od svega. Onaj ko se bude bavio medicinom u budućnosti, imaće prilike da bude svedok ili direktni protagonista nekih od doskora nezamislivih SF scenarija. Evo i kako.

Teško dostupna ili nejasna lokalizacija i struktura patološkog procesa? Nano roboti će pronaći „kvar“, popraviti ga ili isporučiti lek na željeno mesto.

Prenos informacija kroz naše neurone je zapravo prenos malih struja – da li idemo ka tome da ćemo moći da kontrolišemo uređaje mislima? Već postoje eksperimentalni modeli koji su pokazali da je moguće čip implantiran u mozak povezati na wi-fi i njime komunicirati sa računarom.

Neki od sportista u paraolimpijskim disciplinama već beleže bolje rezultate od svojih kolega koji su rekorderi u istim disciplinama u „neparaolimpijskim“ kategorijama.

Mogućnost vizuelizacije modernih dijagnostičkih procedura ne ostavlja skriven gotovo nijedan detalj ljudskog tela. Skrivene bolesti ili druge informacije od značaja su nam kao otvorena knjiga sekvenciranjem genoma.

U prošlosti je prepoznavanje i lečenje mnogih bolesti počivalo na entuzijazmu, požrtvovanju i imaginaciji velikih imena svetske medicine. Danas je prostor za imaginaciju otvoreniji nego ikada, a ima i široku tehnološku podršku – preostali su, samo, entuzijazam i požrtvovanje, kao dva stuba medicine i nekada i sada. Ako se prepoznaješ u njima, uzdamo se u tebe!