Skip to main content

Iako živimo u okruženju koje se menja neverovatnom brzinom, čovek je biološki isti. Uticaj tehnologije videćemo za najmanje 10 godina, a zdravlje će nam uvek biti važno.

Velike promene očekuju sve medicinske radnike. Iako će potražnja za dizajnerima organa biti ogromna, ne smemo prevideti činjenicu da će tehničari i pomoćnici biti neophodni. Roboti već operišu i to čine znatno bolje od hirurga. Kraće su liste čekanja, dok hirurg radi na konzoli, na pacijentu radi robot.

Prednost ovakvih zahvata ogleda se u preciznijim šavovima, minimalnoj invanzivnosti, ali i činjenici da nisu svuda u svetu dovoljno dobri hirurzi, te će na ovaj način svaki čovek dobiti podjednaku šansu.

Pretrage simptoma biće prošlost, pošto ćemo imati nešto slično porodičnom lekaru. Taj lekar možda neće dolaziti u posetu, ali će u skladu sa svim podacima koje unesete vršiti pretrage i predlagati rešenja. Roboti lekari deo su startapa Babylon Health i ideja je da se na bazu podataka aplicira mašinsko učenje, što će omogućiti računaru samostalno tumačenje informacija. Baza kombinuje ogroman broj dijagnoza iz prošlosti, a osnovna ideja je da mašina samo ubrza procese.

Pomislite samo koliko će sve biti brže. Industrijska revolucija možda i nije toliko loša. Ako ste maštali o nekim neobičnim zanimanjima, imate novu ideju ili tražite inspiraciju dođite na 4.0 FEST. Vidimo se u oktobru.

Autor teksta: Valentina Grubišić