Skip to main content

Ova i slična pitanja postavljamo sebi uglavnom posle naučno-fantastičnog filma, ne sluteći da je Četvrta industrijska revolucija uveliko u toku. Ona se prilično razlikuje od tri industrijske revolucije koje su joj prethodile zato što je brža i utiče na sve aspekte ljudskog života.

Pitanja koja postavljaju ekonomisti širom sveta odnose se na visoku nezaposlenost do koje će doći usled robotizacije poslova. Ukoliko mislite da je nemoguće da do toga dođe brzo, varate se. Autonomna vozila prolaze brojne testove, a dronove koji dostavljaju hranu imali smo prilike da vidimo i u Beogradu.

Radnici ,,Amazona’’od 2012.godine rade sa robotima i prema rečima nekih od njih, neretko se i sami osećaju kao oni. Međusobno ne mogu da komuniciraju, a još uvek su zaposleni jer studenti sa čuvenog MIT-a ne mogu da pronađu dovoljno suptilno rešenje kako bi robot bez vidljivog oštećenja spakovao proizvod.

Samoobrazovanje i prekvalifikacija jedno su od rešenja krize do koje će sigurno doći. Veštačka inteligencija zameniće i programere, a najslabije plaćeni poslovi postaće prošlost. Ipak, garantuju nam preciznije hirurge i više slobodnog vremena. Manje poslova koji uključuju administraciju, a više onih koji će se baviti čovekovim psihičkim stanjem. Čovek jeste i uvek će biti u fokusu.

Pravila na tržištu rada svakako se menjaju i tek će se menjati. Pripremite se na vreme. Dođite na 4.0 FEST.

Autor teksta: Valentina Grubišić