Skip to main content

Tvoj izbor je finansijski sektor i to korporativni. Karijera u finansijskom biznisu idealna je za one koji vole dinamiku, rad u velikim timovima i šansu za uspon na karijernoj lestvici. Najčešća tri puta kojima možeš da kreneš, ali i koja tokom karijere možeš vrlo uspešno da menjaš i kombinuješ su finansijski analitičar, prodavac i analitičar rizika. Privatne kompanije i banke su najčešći poslodavci za ove profile, uz napomenu da, trenutno, analiza rizika uglavnom postoji samo u bankama. 

Polazna osnova za sve tri karijere je visoko ili fakultetsko obrazovanje, što će reći, u banci nećeš raditi sa onlajn kursom. Očekuje se da imaš diplomu iz oblasti ekonomije, organizacionih nauka, biznis akademije, više poslovne škole i sl. Činjenica da postoji veliki broj najčešće onlajn programa neformalnog obrazovanja koji mogu da te pripreme za ova profile, pre svega na platformama Udemy ili Coursera znači samo da je doškolovavanje ili prekvalifikacija moguća. Ipak, imaj u vidu da poslodavci koji traže ove profile po pravilu zahtevaju i diplomu neke od zvaničnih obrazovnih ustanova. Shodno tome, kurseve ne uzimaj kao osnovu, već isključivo kao nadgradnju. Dobro je da znaš da se i profesionalci iz nekih drugih oblasti, najčešće inženjeri, često odlučuju za doškolovavanje na nekom MBA (Master of Business Administration) programu, kako bi se prekvalifikovali u bankarski i biznis sektor. 

U zavisnosti od toga šta te zanima u privatnim kompanijama karijeru možeš da započneš najčešće kao junior u sektoru prodaje ili finansija. Prva pozicija zahteva istaknutu sposobnost rada sa ljudima i fleksibilnost. Često je neophodna i vozačka dozvola. Kao zaposleni u prodaji bićeš fokusiran na targete (prodajna ostvarenja) i/ili na periodične promocije proizvoda i usluga. Osim toga, menadžerske pozicije se u prodaji relativno brzo stiču, pa je sposobnost delegiranja i organizacije takođe bitna. 

Nasuprot tome, rad na mestu finansijskog analitičara traži od tebe dobru koncentraciju, oko za detalje i sposobnost obrazlaganja numeričkih pokazatelja svima u kompaniji, pa i onima kojima je finansijska logika poznata koliko i glavni grad Ruande. Glavni zadaci sa kojima ćeš se susretati su sastavljanje mesečnih, kvartalnih i godišnjih bužeta, analiza ostvarenja ali i „case-by-case“ analiza isplativosti proizvoda, usluge ili poslovne jedinice kompanije. Kao finansijskom analitičaru značiće ti i da položiš za neku od međunarodno najpriznatijih licenci: CFA (Chartered Financial Analyst) ili ACCA (Association of Chartered Certified Accountants). Prva se odnosi direktno na finansijsku analizu, dok je druga bolja za one koji se bave računovosdtvom ili kontrolingom. Mnogi svoje karijere počinju i kao finansijski analitičari u bankama. Za razliku od kompanija iz drugih oblasti, u bankama se ovaj profil ne bavi performansama matičnog preduzeća, već gotovo isključivo finansijama klijenata. Analiziraju se biznis planovi klijenata, istorija njihovog poslovanja, projektuju se budući rezultati. Na osnovu toga se donosi odluka o uslovima koji se nude, recimo u slučaju kreditiranja. 

Za razliku od prethodne pozicije koja je (češće) u centralama banaka, ukoliko želiš da kredite i ostale bankarske proizvode nudiš direktno klijentima, odabraćeš posao u prodaji. U ovom slučaju, uglavnom bi krenuo od prodaje fizičkim licima u nekoj od filijala banke. Da kažemo koju i o digitalnoj transformaciji ovog sektora. Poznavanje Microsoft Office paketa je nužni minimum za snalaženje u ovim poslovima, znači bez toga ne može. Dalji napredak u slučaju prodavaca ipak više zahteva razvoj tzv. soft skills, odnosno međuljudskih odnosa, dok je kod analitičara uslovljen primenom ozbiljnijih softvera. Kao analitičar u kompaniji recimo, moraćeš da poseduješ napredno poznavanje Microsoft Excel-a, da ne kažemo da ćeš morati da znaš sve o njemu. Za tvoje dobro. Rad u SAP-u je dodatna velika prednost. Na sve to, poznavanje Microsoftovog Power BI paketa posebno je korisno i cenjeno, jer predstavlja spoj upravljanja bazama podataka, kalkulisanja i efektnog predstavljanja podataka. Ukoliko si više za karijeru u banci, od tebe se očekuje vladanje istim tim digitalnim veštinama. Osim u slučaju analitičara rizika, tu je rad u statističkim softverima prilagođenim bankama, poput SAS-a svakodnevnica. Analitičari rizika recimo mogu da dobiju i globalno prihvaćenu FRM licencu koju izdaje Global Association of Risk Professionals, čime podižu sebi šanse za platu sa nešto više nula na računu. Mi ti želimo da do nje dođeš što pre, i da pritom zaista uživaš u tome što radiš. Srećno!