Budućnost obrazovanja

je u celoživotnom učenju.

Mladić ili devojka koji u 2021. počinju da zarađuju po prvi put u životu i ulaze na tržište rada, prema nekim procenama, promeniće karijeru pet do sedam puta tokom svog profesionalnog života.

Nestanak i nastanak poslova usled tehnološkog nije nova pojava. Na primer, razmilite koliko kočijaša poznajete da rade u velikim gradovima? Ako nisu turistička atrakcija, kočijaši ne postoje. Zamenili su ih vozači automobila. Promena dakle nije novost, ali tempo kojim se promene dešavaju se znatno ubrzao.

Iako mnogo ljudi ostaje bez posla usled tehniloških promena, nove tehnologije i otvaraju nova radna mesta. Međutim, veštine koje nova radna mesta zahtevaju ne odgovaraju uvek veštinama i znanjima iz starih poslova. Opet, uzmimo primer kočijaša koji je morao da nauči mnogo više od saobraćajih propisa i mehanizacije automobila da bi se bavio šoferskim poslom. Uspešno prebacivanje sa jednog posla na drugi zahteva da maksimalno iskoristite svoje trenutne veštine i steknete nove. Nekada je ova tranzicija bila moguća, a sada je sve neophodnija.

Naša platforma namenjena je kako onima koji tek razmišljaju u kom pravcu da krenu kad je reč o profesiji, tako i svima vama koji želite da se prekvalifikujete. Takođe, ova platforma je namenjena isključivo onima koji svoju prekvalifikaciju ili karijeru vide u digitalnim zanimanjima. Trenutno je najveći deficit sezonskih radnika u turizmu, građevini ili radnika u pružanju usluga nege starijim osobama. Ovi poslovi su odlično plaćeni i ne zahtevaju gotovo nikakvo poznavanje informacionih tehnologija, šta više, trenutak kada će kompjuteri moći da rade te poslove nije na vidiku. Zato dobro razmislite, ne morate sedeti za računarom da biste pravili ozbiljan novac, ali, čak i da je tako izučite sadržaje naše platforme i saznajte kako vam digitalni alati mogu pomoći u vašem poslu.

Za vas koji karijeru ipak vidite da će se razvijati zajedno sa informacionom tehnologijama, ova platforma nudi obilje korisnih informacija i pravaca za dalje razmišljanje o usavršavanju i ličnom razvoju.

Oblasti, tačnije privredni sektori koje smo za vas izučili i iz njih vam preneli najbolje i najsavremenije prakse su sledeće:

 1. Zdravstvo
 2. Obrazovanje
 3. Ekologija
 4. Državna uprava
 5. Finansije
 6. Informacione tehnologije
 7. Infrastruktura
 8. Hrana
 9. Zabava
 10. Sport
 11. Kreativna industrija
 12. Turizam

Pored njih, za vas koji želite više detalja, većinu ovih sektora smo razložili na podoblasti i pozivamo vas da izučite i te sadržaje. Na našoj platformi možete, od istaknutih profesionalaca iz gore navedenih oblasti, čuti savete o razvoju karijere usled uticaja digitalne transformacije na njihovu granu privrede.

Takođe, iako smo u većini tekstova insistirali na opštim vrednostima, spremili smo i nekoliko kategorija za razvoj vaše karijere koje se tiču vašeg karaktera. Kategorije su sledeće:

 1. Preduzetnička karijera
 2. Koroporativna karijera
 3. Rad u nevladinom sektoru.
 4. Rad u javnom sektoru i državnoj upravi
 5. Nauka

Kategorije poslovnog ekosistema u okviru kojeg treba da pronađete svoje mesto primenjive su na svaku oblast i na svaki od gore navedenih profila. Na primer zdravstvenom zaštitom se možete baviti i kao preduzetnik, i ukviru korporacije, naravno u javnom sektoru ali i kao naučnik. Kategorija na ovoj platformi ima 4, plus nauka kao specifična kategorija potrebna svakoj prethodnoj.

Budućnost rada ostaje nejasna, ali promene su neizbežne. Nove tehnologije, ekonomske krize i drugi faktori nastaviće da menjaju zahteve za radnom snagom, veštinama zaposlenih i uzrokovaće prelazak radnika sa jednog posla na drugi. Ako se tranzicija radne snage dogodi efikasno, svi će imati koristi. Ukoliko pak to ne bude bio slučaj, posledice će trpeti pojedinci, zajednice ali i čitave države. Misija naše platforme je da pomogne u realizaciji pozitivnog scenarija.

Filter

IT

Infrastruktura

October 11, 2021
pametna rešenja za pametne ljude
Zabava

Zabava

October 10, 2021
Hrana

Hrana

October 10, 2021
Državna uprava

Državna uprava

October 10, 2021
kao temelj civilizovanog društva
Turizam

Turizam

October 10, 2021
se vraća na velika vrata